Train met de juiste intensiteit


Om op een veilig en vooral effectief niveau cardio oefeningen uit te voeren is het verstandig om de onderstaande grafiek te gebruiken. De grafiek geeft in feite aan hoe hard je traint. Door je leeftijd van 220 af te trekken krijg je een schatting van je maximale hartslag. Gebaseerd op je doelstelling en ervaring, zorg je dat je hartslag zich in de juiste trainingszone bevindt. Iedere trainingszone is simpelweg een percentage van je maximale hartslag.

Trainen met lage intensiteit

Deze zone voelt vrij gemakkelijk aan en is daarom bedoeld voor de beginnende sporter. Je kunt deze zone ook gebruiken om op te warmen, af te koelen of bij herstel van een blessure.De belangrijkste energiebronnen voor het lichaam tijdens de training zijn vet en bloedglucose.

Trainen met gemiddelde intensiteit

Deze zone is bedoeld voor beginners en halfgevorderden. Door je hartslag op te voeren tot 60 – 70 % van je maximum zullen je algemene gezondheid en je cardiovasculaire systeem verbeteren. Het trainen bij deze hartslag is ook ideaal voor een optimale vetverbranding! De gemiddelde sporter is in staat deze zone lang vol te houden. De belangrijkste energiebronnen voor het lichaam tijdens de training zijn vet, bloedglucose en spierglycogeen.

Trainen met hoge intensiteit

Deze zone is bedoeld voor de halfgevorderde tot gevorderde sporter. Omdat je hartslag in deze trainingszone tussen de 70 en 85% van je maximum ligt, hou je het minder lang vol. Tijdens intervaltraining kun je af en toe in deze hartslagzone komen. De gemiddelde sporter moet weer snel terug naar een lage of gemiddelde intensiteit om te kunnen herstellen. Door te trainen bij deze hartslag kun je een goed cardiovasculair vermogen opbouwen en veel vet verbranden. De belangrijkste energiebronnen voor het lichaam tijdens de training zijn spierglycogeen en in mindere mate vet.

Trainen met zeer hoge intensiteit

Deze zone is bedoeld voor de (ver)gevorderde sporter. Omdat je hartslag in deze trainingszone tussen de 85 en 100% van je maximum ligt, hou je het maar heel even vol. Denk bijvoorbeeld aan een 100 meter sprint op de atletiekbaan. Je spieren zullen sneller melkzuur opbouwen dan er verwijderd kan worden met als resultaat dat je zeer snel vermoeid. Tijdens intervaltraining kun je af en toe in deze hartslagzone komen. Je moet dan echter snel terug naar een lage of gemiddelde intensiteit om weer te kunnen herstellen. De belangrijkste energiebronnen voor het lichaam tijdens de training zijn spierglycogeen en spierproteïne. Bekijk hier al onze artikelen over cardio.

Beoefen je ook fitness? Dan vind je hier onze fitness oefeningen, hier onze fitness schema's.

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!

 

Cookies