Atkins dieet

Dr. Robert C. Atkins (1931 – 2003), een hartspecialist uit New York, hield zich bezig met het behandelen van mensen met overgewicht. Hij ontwikkelde een geheel eigen dieet, het bekende Atkins dieet.
Het Atkins dieet is gebaseerd op het beperken van de koolhydraten. Eiwitten en goede vetten mag je daarentegen wel volop eten. Atkins gaat er vanuit dat koolhydraten de meeste invloed hebben op je bloedsuikerspiegel, hierdoor zouden deze een storing in je stofwisseling veroorzaken. De grote boosdoener is het hormoon insuline. Door het eten van (teveel) koolhydraten komt de insulineproductie op gang en wordt er onnodig veel vet als reserve opgeslagen. Hierdoor kan tevens een hongerig en futloos gevoel ontstaan.
Wanneer je de consumptie van koolhydraten beperkt, wordt de bloedsuikerspiegel gestabiliseerd, is de productie van insuline verlaagd en worden er geen vetreserves aangesproken.

Voor wie is het Atkins dieet geschikt?

Het afvalprogramma van Atkins is voor bijna iedereen geschikt. Voor minderjarigen, nierpatiënten, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven is het echter niet geschikt.
Atkins raadt iedereen aan om gedurende het hele dieet voedingssupplementen te gebruiken. In de koolhydraten die je laat staan zitten namelijk belangrijke vitaminen, mineralen en anti oxidanten.

Het Atkins dieet bestaat uit 4 verschillende fasen; introductie, gewichtsverlies, prehandhaving en levenslange handhaving. Hieronder zijn de verschillende stappen uitgebreid beschreven.

Fase 1: Introductie dieet

Het introductie dieet duurt minimaal veertien dagen. In deze periode is het belangrijk om je lichaam in zogenaamde vetverbranding (ook wel ketose genoemd) te brengen. Je eet maximaal 20 gram koolhydraten per dag. De koolhydraten die je mag eten haal je uit groenten. Ter vergelijking, gemiddeld eet een man van 80kg tussen de 300 en 400 gram per dag!
Wat je niet mag eten is brood, aardappelen, pasta, rijst, meelproducten en (producten met) suiker. Je mag daarentegen wel onbeperkte hoeveelheden (goede) vetten en eiwitten eten zoals kip, kalkoen, eend, koolhydraatarme kaas, vlees en eieren. In fase 1 mag je alleen (bron)water, light frisdranken en thee zonder suiker en cafeïne. Door het gebrek aan koolhydraten zal je lichaam de opgeslagen vetreserves gaan verbranden. Je zult afvallen zonder een groot hongergevoel te hebben.

Fase 2: Continu gewichtsverlies

In deze fase werk je toe naar je uiteindelijke streefgewicht. De consumptie van koolhydraten mag je iets verhogen. Je begint de tweede fase met 5 gram koolhydraten extra per dag uit bijvoorbeeld noten of aardbeien (koolhydraatarme fruitsoort). Ben je nog niet op je streefgewicht en verlies je geen gewicht meer? Verlaag je koolhydraten consumptie dan iets zodat je weer afvalt. Heb je (bijna) je streefgewicht bereikt, ga dan naar stap 3.
Tijdens fase 2 mag je de volgende producten weer geleidelijk toevoegen aan je dieet:
Hazelnoten, champignons, spinazie, selderij, bosbessen, bloemkool, amandelen, andijvie, (boeren)kool, asperges, avocado, zuurkool, broccoli, spruitjes, uien, rapen, rabarber en sjalotjes.

Fase 3: Pre-handhavingsfase

In de pre-handhavingsfase bereid je jezelf voor op de laatste fase, de handhavingsfase. Het afvallen zal niet snel meer gaan, reken op 0,5 kilo per week. In fase 3 mag je een of twee keer per week een product kiezen met een hoog koolhydraatgehalte zoals rijst of een aardappel. Wanneer je merkt dat je gewicht weer toeneemt, verlaag dan weer het aantal koolhydraten. In deze derde fase ben je vooral bezig met het zoeken naar een goede balans tussen het aantal koolhydraten en je gewicht. Heb je deze gevonden, dan ben je klaar voor de vierde en laatste stap.

Fase 4: handhavingfase

Als je beland bent bij fase 4, heb je inmiddels een goede balans weten te vinden tussen je eetpatroon en je gewicht. Houd er rekening mee dat je vrijwel nooit meer brood, aardappelen en andere koolhydraatrijke producten zult eten, althans, wanneer je jezelf strikt aan de regels van het Atkins dieet houdt. Controleer wekelijks op een vast tijdstip je gewicht. Ben je weer iets aangekomen? Ga dan weer naar stap 2.

Het Atkins dieet zal voor veel mensen met overgewicht een uitkomst zijn. Een groot voordeel is dat je jezelf niet hoeft uit te hongeren en volop producten als kip, vlees en vis mag eten.
Als sporter moet je jezelf wel goed realiseren wat voor gewicht je verliest. Is het vocht, is het vet of zijn het spieren? Als fanatiek krachtsporter is het niet aan te raden om bijna geen koolhydraten te consumeren. Hierdoor zul je jezelf snel futloos voelen, bovendien is de kans groot dat je gewichtsverlies met name spierverlies is.
Voor iedereen die het Atkins dieet gaat volgen raden wij aan ook goed je vetpercentage in de gaten te houden! En dus niet alleen de weegschaal! Wanneer je gewicht verliest en je vetpercentage hetzelfde blijft, ben je verkeerd bezig.

Wil je meer lezen over afvallen? Of fitness oefeningen bekijken? Fitness en cardio schema's zijn ook volop aanwezig op onze site. Klik op de links om de pagina's te bekijken.

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!