Wat zijn hoogwaardige koolhydraten?
Kies bij Granen voor:
Volkoren pasta’s, volkoren brood, volkoren beschuit, volkoren crackers, mais, rogge, gerst, tarwe, boekweit of muesli zonder suiker.
Kies bij Groente voor:
Alle soorten sla, tomaten, spinazie, verse en gedroogde kruiden (knoflook, koriander, basilicum enz), aardappelen, bleekselderij, artisjokken, pompoen, komkommer, zuurkool, rabarber, broccoli, paprika, worteltjes, winterpeen, sperziebonen, ui, prei, alle koolsoorten, radijs, champignons, waterkers, andijvie, taugé, courgette, spruitjes, bietjes, witlof.
Kies bij vruchten voor:
Appels, sinaasappels, kersen, druiven, bananen, aardbeien, peren, kiwi, ananas, citroen, mango, passievrucht, papaja, bessen, frambozen, mandarijnen, pruimen, watermeloen, perziken, nectarines, abrikozen.
Kies bij zoetstoffen voor:
Maltodextrine, stevia, honing, melasse, fructose
Kies liever niet voor:
Couscous, meloen, wit brood, witte rijst, witte crackers, witte beschuiten, wit meel, sucrose, aspartaam, glucose, dextrose, basterdsuiker, mannitol, sorbitol, sacharine, cyclamaat.
Bijna alle lekkernijen als koekjes, snoep, gebak, snacks en frisdranken bevatten deze ongezonde koolhydraten.
Wat zijn hoogwaardige eiwitten?
Kies bij zuivel voor:
Magere kwark, magere yoghurt, magere melk, karnemelk, magere kaassoorten (vetarme kazen, 10+, 20+, 30+ kazen), eieren.
Kies bij vis voor:
Zalm, tonijn, haring, forel, kabeljauw, zeebaars, sardine, schol, tong, verse makreel, inktvis, kreeft, garnalen, mosselen, krab, visconserven in eigen vocht.
Kies bij gevogelte voor:
Kip zonder vel, kalkoen, kipfilet
Kies bij vlees voor:
Magere vleesbelegsoorten als fricandeau, rosbief, kipfilet, rookvlees, osseworst. Biefstuk, kalfsvlees, tartaar, magere varkenslappen, klapstuk, rundervink.
Kies liever niet voor:
48+ kazen, Franse kazen (brie, camembert enz.), roomkaas, paling, gefrituurde vis, salami, spek, roomboter, volle yoghurt, volle kwark, volle melk, margarine, gebakken eieren in boter, kip met vel, half om half gehakt, rookworst, gefrituurde producten.
Wat zijn hoogwaardige vetten?
Kies bij vis voor:
Omega 3,6 en 9. Deze gezonde vetten vind je in zalm, tonijn, haring, forel, kabeljauw, zeebaars, sardine, schol, tong, verse makreel, inktvis, kreeft, garnalen, mosselen, krab, visconserven in eigen vocht.
Kies bij oliën voor:
Olie uit de volgende noten en zaden: olijf, lijnzaad, zonnebloem, walnoten, sesam, tarwekiem, hennep, amandel, visolie, olijfolie, vloeibare bak en braadproducten, magere jus.
Kies bij zuivel voor:
Eieren, magere botersoorten.
Kies bij vlees voor:
Magere vleesbelegsoorten als fricandeau, rosbief, kipfilet, rookvlees, osseworst. Biefstuk, kalfsvlees, tartaar, magere varkenslappen, klapstuk, rundervink.
Kies liever niet voor:
Verzadigde vetten, zoals in mayonaise, slagroom, cocktailsaus, vette jus, 48+ kazen, Franse kazen (brie, camembert enz.), roomkaas, paling, gefrituurde vis, salami, spek, roomboter, margarine, gebakken eieren in boter, kip met vel, half om half gehakt, rookworst, gefrituurde producten, snoep en gebak.
Bekijk ook eens onze tips voor het afvallen of om meer spiergroei op te bouwen!