Alcohol


Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van druiven of gerst (wijn en bier). Het komt via de mond, maag en dunne darm in je bloed terecht. Door het bloed verspreidt de alcohol zich door je hele lichaam, ook richting je hersenen. Dit duurt, afhankelijk van de hoeveelheid voedsel in je maag, ongeveer 10 minuten. Vanaf dit moment ben je onder invloed. Andere factoren die een rol spelen bij het alcoholpromillage in je lichaam zijn je gewicht, geslacht en lichamelijk conditie. 

Als je alcohol drinkt breekt je lever dit voor het grootste gedeelte weer af, namelijk voor 95%. De overige 5% verlaat je lichaam via het zweet, adem en urine. Na een gemiddeld glas alcoholische drank doet je lever er ruim een uur over om alle alcohol af te breken. Er wordt vaak gedacht dat je deze afbraak door bepaalde slimme trucjes kan versnellen, dit is echter niet waar. Veel koffie, een stevige wandeling of een koude douche helpen niet. Als je te veel gedronken hebt, houd je daar de volgende dag een kater aan over. Een kater kan je voorkomen door simpelweg minder alcohol te drinken.

Het is ook beter om alcoholische drank af te wisselen met een glas fris of water. Voor het slapen een groot glas water drinken helpt je kater ook te verminderen. Heb je toch een kater, dan is het verstandig om deze goed uit te slapen en op de dag zelf gezond te eten met veel fruit en zonder koffie.

  • Een gemiddeld glas alcoholhoudende drank leidt tot een promillage van 0,2 promille bij mannen en 0,3 promille bij vrouwen!

Alcohol en krachttraining

Ben je vaak aan het bikkelen in de sportschool? Heb je een perfect voedingsschema opgesteld? Verdeel je je dagelijkse voeding in 5 tot 6 kleine maaltijden per dag? Slaap je minstens 8 uur per nacht? Als je deze vragen met ‘ja’ beantwoord, stel jezelf dan ook eens de vraag hoeveel en hoe vaak je alcohol consumeert. Alcohol kan al je inspanningen namelijk teniet doen. Het zit namelijk zo; intensieve krachttraining zorgt ervoor dat je spieren meer androgeen receptoren aanmaken. Dit zijn eiwitten die verantwoordelijk zijn voor een hoger gehalte testosteron in het lichaam, hierdoor kan spieropbouw plaatsvinden. Veel alcohol drinken heeft een rampzalig effect op je testosteronspiegel, deze schiet namelijk ver naar beneden, dit terwijl het gehalte spierafbrekende hormoon Cortisol ver omhoog schiet. Je raadt het al, je spiermassa wordt afgebroken in plaats van dat je nieuwe massa aanmaakt. Er kleeft nog een groot nadeel aan alcohol. Deze lekkernij doet je namelijk niet alleen vergeten dat je op dieet bent, maar zet ook sneller voedsel om in vetweefsel en remt de verbranding van vetstoffen.

Je hoeft alcohol natuurlijk niet helemaal te mijden. Iedereen heeft wel eens een verjaardag of ander feestje. Zorg er in zo’n geval voor dat je niet meer dan 3 (gemiddelde) glazen alcohol drinkt. Dan houd je de nadelige effecten nihil.

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!

 

Cookies