Of je nou een beginnende Crossfitter bent, een ervaren Crossfit trainer of een Crossfitter die een thuis gym wil bouwen, deze Crossfit Essentials Top-10 vormt de basis voor jouw Crossfit uitrusting.
#1 De Halterstang
Een duidelijke nummer één van de lijst. Het massief stalen beest om al jouw doelstellingen aan op te hangen. Je halterstang is je beste vriend, je halterstang is degene die erbij was toen je begon met 20 kilo en hij zal erbij zijn als je voor het eerst 100 kilo de lucht in drukt.
Nu is het zo dat Crossfit nogal wat vraagt van een halterstang. Niks voelt lekkerder dan een barbell op de grond smijten na een intensieve oefening. Daarvoor moet die barbell dat wel kunnen hebben! Ga daarom altijd voor de betere halterstang, ga altijd voor de olympische stang, deze heeft een schijfopname diameter van 50 mm. Een tweede punt is de kwaliteit van het staal en de lagers. Je kunt tegenwoordig speciale Crossfit halterstangen aanschaffen, deze kosten wat meer dan een standaard stang maar gaan ontzettend lang mee, ook als ze dagelijks klappen krijgen.
#2 De Bumper Plate
Een halterstang zonder gewicht is als een Crossfitter zonder kleding, héél erg mooi maar niet altijd even gepast. Waar je als beginner best kunt trainen met alleen een stang, moeten oefeningen wel zwaarder worden om uitdagend te blijven.
Omdat je als Crossfitter traint als een beest is het wel handig om gewichten te hebben die niet kapot gaan of schade aanrichten. En die zijn er. De Bumper Plate, dit massief rubberen bakbeest overleeft iedere Crossfit oefening met gemak en deelt daarnaast ook redelijk zachte klappen uit aan de vloer of de muur. De Bumper Plate is de Grote vriendelijke reus: Groot, zwaar, sterk, onoverwinnelijk én toch best vriendelijk (voor je omgeving).
Over het algemeen zijn er twee soorten Bumper Plates.
1. De klassieke Bumper Plate is zwart en gemaakt van massief rubber. Dit is de go-to Plate voor beginners en mensen die van zwart houden.
2. Er bestaat ook een wat luxere, duurdere variant, de competitie Bumper Plate. Deze Plates hebben een stalen kern en ieder gewicht heeft een eigen kleur, lekker herkenbaar. Dit zijn de Bumper Plates die je ziet bij de olympische spelen, Crossfit games of andere evenementen waar met gewichten getild wordt. Deze zijn vaak ook tot op de microgram nauwkeurig geproduceerd.
#3 Pull-Up Bar
Iets dat iedere atleet in huis moet hebben. Een Pull-Up Bar. Deze simpele maar zeer veelzijdige bar geeft tal van mogelijkheden. Er is veel keuze als je op zoek gaat naar een pull-up bar. Je hebt de bars die je in een deuropening klemt, de degelijke bars die je aan de muur bevestigd (ook voor buiten) en de pull-up bars die je aan het plafond bevestigd. Ook zijn er Squat Racks met Pull-Up Bars, twee vliegen in één klap. Voor de Crossfit helden die wat minder ruimte hebben thuis (of in de sportschool) bestaan er ook uitklapbare pull-up bars (vaak als onderdeel van een squat rack) dit inklapbare wonder doet alles wat een normaal squat rack doet.
#4 Springtouw
Je hebt een springtouw nodig voor de double unders. Het mooie aan een springtouw is dat het een goedkope aanvulling is aan jouw equipment. Als je een springtouw wil aanschaffen, ga dan niet naar de Intertoys voor een Mickey Mouse springtouw maar neem een speedrope. Een speed rope is ontwikkeld voor sporters en hierdoor draait het touw lekker soepel. Vindt je touwtje springen saai? Of kinderachtig? Type dan even: ‘Buddy Lee’ in op YouTube.
#5 Gymnastiek ringen
De gymnastiek ringen zijn een must-have voor Crossfitters. Ze zijn goed voor het trainen van je bovenlichaam. Je kunt met twee simpele ringen ontzettend veel doen, voorbeelden van oefeningen zijn de klassieke muscle up (maar dan met ringen) en de ring dip.
Je hebt plastic-, houten- en metalen ringen. Uiteindelijk gaat het erom wat jij zelf het fijnste vindt om te gebruiken. Uit ervaring blijkt dat de meeste Crossfitters houten ringen gebruiken.
#6 Kettlebell
Kettlebells zijn een groot onderdeel van Crossfit. Een kettlebell set is een flinke investering, voor dat geld wil je dan ook de juiste kettlebell. Mijn advies is om te beginnen met een klassieke kettlebell. Beginners nemen meestal 6 kg (vrouwen) of 8 kg (mannen). Na een tijdje zal je merken dat het allemaal wel heel soepel gaat en kun je kiezen om een zwaardere aan te schaffen.
Er zijn veel verschillende soorten kettlebells. Je hebt de klassieke kettlebell, deze is heeft een zwarte coating en ziet eruit als een kanonskogel met een handvat. Voor degene die iets meer comfort wil zijn er kettlebells met een chromen handvat en een rubberen buiten laag. Deze zijn wat veiliger, liggen wat fijner in de hand, je moet je alleen afvragen of je dat wel wil. Dan zijn er de competitie kettlebells. Deze kettlebell heeft altijd hetzelfde formaat ongeacht het gewicht. Ook hebben de kettlebells een eigen kleur waaraan je kunt zien welk gewicht het is.
#7 Plyobox
Je kunt uiteraard zelf een plyobox in elkaar zetten, gewoon goed hout kopen en aan elkaar timmeren. Toch is het verstandig een plyobox aan te schaffen. Niet alleen zijn er verschillende soorten plyoboxen, de professionele varianten hebben meestal 3 verschillende hoogtes in één. Zo kun je de plyobox een kwartslag draaien om de moeilijkheidsgraad omhoog te krikken.
Als je, je grenzen probeert te verleggen kan zo’n houten hoek flink wat pijn en daarmee frustratie oproepen. Niks is vervelender dan een sprong net niet/wel halen en je knie langs de houten rand halen. Een beetje comfort is voor niemand verkeerd. Kies dus gewoon voor de soft plyobox, deze heeft een mooie schuimlaag waardoor de knietjes worden geaaid in plaats van vermorzeld. Je kunt de soft plyo box vaak ook in het zwart krijgen, straalt het toch nog iets stoers uit.
#8 Medicine Ball
Je kunt ze gebruiken bij push-up, planken en buikspieroefeningen. Je kunt ermee overgooien of je kunt de medicine ball net zo lang tegen de muur aan gooien tot je erbij neervalt (letterlijk).
Weer een voorbeeld van de heerlijke rauwe aard van de sport crossfit. Niks geen duur, luxe fitness station, maar gewoon een zware bal.
#9 De Glute Ham Developer
Hoewel de naam ingewikkeld klinkt is dit stukje equipment eigenlijk best simpel. De Glute Ham Developer maakt je in staat hele specifieke spieren te trainen. Zo kun je met de GHD je schuine buikspieren, de onderrug, de heup flexoren, de bilspieren en de hamstrings op een unieke manier trainen.
#10 Airbike
De Airbike heeft een uniek elementn. De Airbike is een apparaat dat je met je armen en benen in beweging brengt, niks bijzonders. Wat de Airbike uniek maakt is dat de weerstand hoger wordt naarmate jij meer kracht zet. Je kan dus eigenlijk net zo zwaar gaan als je wilt, in de tijd die je krijgt van de trainer.