Vitamines

Alle vitamines zijn organische voedingsbestanddelen welke het lichaam, op enkele uitzonderingen na, niet kan aanmaken. Vitamines zijn onontbeerlijk voor een normaal functioneren van het menselijk lichaam. Ze zijn nodig voor de groei, de energie en de algehele gezondheid.

Vandaar ook de naamgeving: 'vita' betekent leven.

Ze moeten met de voeding of met supplementen opgenomen worden, omdat een mens zonder vitamines niet kan leven. Ze zijn van belang in elk orgaan van het menselijk lichaam. Wanneer organen hun werk verrichten komen vitamines hen hierbij ter hulp en werken mee in de chemische reacties van het lichaam. In totaal zijn er dertien verschillende vitamines.

Hieronder staat een overzicht van deze vitamines.

Vitamine A


Kenmerken:
Vitamine A is betrokken bij de weerstand en wordt ook wel het anti-infectie vitamine genoemd. Het speelt een rol bij de groei, het gezichtsvermogen, een gezonde huid, tandvlees en haar.

Bronnen:
Lever(pastei), boter, kaas, melk, vis, vlees en gevogelte

ADH
1000
microgram


Vitamine B1


b1

Kenmerken:
Vitamine B1 (thiamine) speelt een belangrijke rol bij de spijsvertering, energievoorziening, slapen, spier en geheugenfunctie en het zenuwstelsel.

Bronnen:
Varkensvlees, volkoren brood, pasta en aardappelen.

ADH
1,1
milligram


Vitamine B11


b11

Kenmerken:
Foliumzuur speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Extra foliumzuur vermindert de kans op een baby met een open ruggetje. Het verlaagt tevens de kans op hart- en vaatziekten.

Bronnen:
lever, bladgroenten, vruchtensap, eieren, volkoren producten.

ADH
300
microgram


Vitamine B12


b12

Kenmerken:
Vitamine B12 voorkomt een bepaalde vorm van bloedarmoede. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van gezonde rode bloedcellen en zorgt het voor een goede werking van het zenuwstelsel. Verder speelt het een rol bij de stofwisseling van vitamine B11.

Bronnen:
lever, vlees, vis, kip, zuivelproducten, eieren

ADH
2,8
microgram


Vitamine B2


b2

Kenmerken:
Vitamine B2 (riboflavine) speelt een rol bij de instandhouding van het zenuwstelsel en de spijsvertering. Ook is het van belang voor een gezonde huid, gezond haar en goede ogen.

Bronnen:
Melk, lever, broccoli en eieren.

ADH
1,5
microgram


Vitamine B3


b3

Kenmerken:
Vitamine B3, ook wel aangeduid als niacine, speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van cellen, bij de werking van het zenuwstelsel en de ademhaling. Ook is het van belang voor een gezonde huid.

Bronnen:
Kip, vlees, volkoren producten, vis

ADH
17
milligram


Vitamine B5


b5

Kenmerken:
Vitamine B5, ook wel pantotheenzuur genoemd, speelt een belangrijke rol bij de afbraak en opbouw van eiwitten, vetten en koolhydraten. Daarnaast is het van belang bij de vorming van een aantal hormonen.

Bronnen:
Vette vis, eieren, lever, volkorenproducten, vlees en zuivelproducten

ADH
5
milligram


Vitamine B6


b6

Kenmerken:
Vitamine B6 (pyridoxine) is belangrijk voor de weerstand en de spijsvertering. Daarnaast speelt het een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B6 zorgt verder voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Bronnen:
kip, vlees, aardappelen, volkoren producten en pasta.

ADH
1,5
milligram


Vitamine B8


b8

Kenmerken:
Vitamine B8 (biotine) speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Daarnaast is vitamine B8 van belang voor gezond haar en een gezonde huid.

Bronnen:
Eieren, volkorenproducten, lever, zuivelproducten, vette vis, fruit

ADH
30
microgram


Vitamine C


c

Kenmerken:
Vitamine C (ascorbinezuur) is in de eerste plaats belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezonde botten, tanden en bloedvaten. Vitamine C minimaliseert de schadelijke invloed van roken, stress, training en alle andere lichamelijke belasting.

Bronnen:
Fruit, vruchtensappen, groenten en aardappelen

ADH
70
milligram


Vitamine D


d

Kenmerken:
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij de spierfunctie. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Bronnen:
Vette vis, eieren, margarine, halvarine, zuivel en vlees

ADH
5-15
microgram

oplopend met leeftijd

Vitamine E


e

Kenmerken:
Belangrijk voor rode bloedcellen en spierweefsels. Vitamine E is een anti-oxidant die meervoudig onverzadigde vetzuren - de bouwstoffen van ons lichaam- beschermt. Speelt ook een rol bij de weerstand.

Bronnen:
Olijfolie, noten, vette vis en verrijkte margarine/halvarine. In mindere mate in eieren, vlees en groenten

ADH
15
milligram


Vitamine K


k

Kenmerken:
Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en de botstofwisseling.

Bronnen:
Groene groenten.

ADH
80
microgram

Wie zijn wij?

Acti-vita.nl is sinds 2004 een online platvorm over Fitness, Sport, Fitness oefeningen, Afvallen, informatie en meer! Op de site is van alles te vinden over diverse sport en gezondheid gerelateerde onderwerpen. Er is zelfs een Acti-vita.nl dieet!